Maastikuarhitekt Karin Bachmann pani kokku kümme küsimust, mis aitavad otsida paremat elukvaliteeti meid ümbritsevas keskkonnas.

Karin Bachmann. Foto: Sirli Õunapuu

1. Milline on mõni sinu rõõmus mälestus lapsepõlvest, mis on seotud õues mängimisega? Kirjelda endale seda ruumi, neid ruumisuhteid, elemente, hääli (õunapuu, asfalt, linnulaul jne).

2. On soe kevadpäev, sul on aiatool ja kass. Kas sa tahaksid, et saaksite minna kohvitassiga õue ja päikese käes istuda? 

3. Mis tingimustel sa seda teha saaksid? Kas piisaks rõdust või oleks tarvis aeda, kohta ühises aias, avalikku ruumi?

4. Kas õues pesu kuivatamine on sinu jaoks üldse teema?

5. Kui astud autost välja, siis millisest ruumist tahaksid end leida? Kas selline ruum ja „treppi sõitmine” on ühildatavad soovid?

6. Kui sa saaksid valida ükskõik millise taime, siis keda sooviksid kasvatada? Kas ta võiks olla sinu kodus, kodu lähedal või tahaksid teda kuskil kaugemal vaatamas käia?

7. Kui lähed õue, siis mida sa sooviksid kogeda (mõtle esimese küsimuse vastustele)?

8. Kas sulle meeldib maal käia? Kas see, mida sa sealt leiad – puhas õhk, rahu, rohelus –, võiks olla osa linlase igapäevaelust? Mis seda õigupoolest takistab?

9. Kas lopsakas roheline taim, kes ühes linnapargis vohab, on ikka kole, nagu paljud ütlevad, või on talle selline märk külge mõeldud? Mis ta nimi võiks olla, kes on teised taimed, kellega ta koos elab, kes teda süüa armastavad, millal ta õitseb, milline ta seeme välja näeb, kas temast saab salatit, kuidas ta paitades käe all tundub?

10. Kas elu linnas on mõnusam, kui roheline on esikohal ja selle sees saab rahulikult liikuda, või peaks see olema koondatud üksikutesse parkidesse?