Heas seltskonnas segast panna on rõõm isegi sittadel aegadel.

★★★★☆

Tallinna peosarjast välja kasvanud plaadifirma Shelter teine kogumik „Mizg​î​n” jätkab aasta eest ilmunud „Feyrûse’ilt” tuttavat rada: eksperimentaalse elektroonilise muusika servadel tippimist. Kaasa teeb 21 artisti üle ilma (Eestist näiteks Maarja Nuut, Kxster, Neiracoil), mitmed neist kuuluvad oma areaali tippnimede sekka. Lokaalseid stiile ühendatakse globaalsetega ja nii värskeim osa elektroonilisest peomuusikast ju välja näebki: singeli pole enam ammu pelgalt Tansaania nähtus ega gqom jäänud ainult Lõuna-Aafrikasse, need on sulandunud moodsa maailma helikultuuri, ja levinuimad valdkonnad, nagu techno või drumnbass, peegeldavad oma võnkeid tagasi. Kõik see kajastub ka kogumikul.

Üldpilt on rõõmsam ja rohkem chill kui esimesel Shelteri reliisil, mis oli pungim ja rajum – võib-olla oli enam tõestada, et tuleme ja lammutame. Teine valik jätkab särtsakaimate ja teravaimate stiilidega, otseseid post-club’i ja deconstructed club’i plahvatusi kuuleb vähem. Need skeened on nüüdseks kanaldunud ja fokuseerunud konkreetsemateks mikrostiilideks, nagu cyber trance, või, vastupidi, abstraheerunud katusžanriteks, nagu ballroom või EBM. Destruktiivsuse asemel paiskubki „Mizg​î​nilt”, mis tähendab kurdi keeles häid uudiseid, rohkem loovat energiat ja nii pakub plaat vastukaalu halbadele sõnumitele maailmast, sisaldades peamiselt otsekohest, aga mitte sirgjoonelist peomuusikat.

Nagu ka „Feyrûse’il”, on tähtis koht eelnimetatud gqom’il, mida esindab puhtal kujul stiili sünnilinna Durbani produtsent Menzi, aga oma kahest loost ühes, „Way Off Alone’is” ka kogumiku üks tuntuimaid nimesid, Emma DJ Bristolist. Ka reggaeton’i alaliigi dembow’ biiti on siia-sinna sisse õmmeldud. Üks põnevaimaid palu on argentina artistilt, Berliinis elavalt Bungalovv’lt, kelle „Hexagramas” kohtub aeglustatud singeli Les Baxteri exotica’ga. Tulemus on üsna psaiko, nagu kogu plaat, mis on ju ilmselt ka eesmärk.