DJ Type 1 ehk Karl-Markus Mütt tähistab varsti oma esimese DJ-seti teist aastapäeva, ent Tartu uue kooli peokultuurile on ta selle ajaga juba korralikult gaasi andnud – oma CVsse saab ta lisada koos sõprade Jakob Varese ning Karol Henrik Vanaga populaarse Tartu peosarja puhas kräu ellukutsumise.

Foto: Emma Kask

Debüüt: 2022. aasta novembris sõbranna sünnipäeval, kuhu olin ennast sõbraga mängima küsinud. Olin selleks ajaks juba kolm kuud DJ-pulti omanud ning pidevalt harjutanud. Tegin kodus valmis täpselt tunniajase seti, mida mängisin vähemalt kümme korda läbi. Telefonis oli igaks juhuks set list’ist screenshot, kui järjekord oleks meelest läinud. USB peal oli trummi ja bassi, jump-up’i, roller’eid, liquid’it jne ning kõik lood olid SoundCloudist MP3-na alla laaditud, sest siis ma kvaliteedist ei hoolinud – MP3 oli MP3. Apsakaid ei tulnud, üleminekud olid sujuvad ning olid kolm venda, kes kuulasid terve mu seti ära ja tulid hiljem kiitma. Oli ka neid, kes küsisid soovilugu, mis veidike häiris, kuid üldiselt oli lõbus kogemus. Salvestus sellest peost on mul privaatselt olemas ning tagantjärele kuulates olen ekstreemselt rahul, kui hästi ma algaja kohta miksisin.

Muusikas oluline: Muusika peab olema mõtestatud ja andma edasi emotsiooni.

Muusikas ebaoluline: Sämplite vältimine. Ei mõista neid, kes ütlevad, et see on n-ö sohitegemine. Sämplid teevad loomingulise protsessi lihtsamaks ja aitavad luua midagi huvitavat, kuid on siiski oluline, et artist lisaks sinna oma isikliku nüansi.

Mida mängin: Oleneb täiesti peost. Mu seti suunaks võib olla tõsisem techno, elektro ja house või hoopis lõbusam post-club ja absurdsed edit’id. Tihti mängin ka bassist UK teemat: dubstep, UK garage, jungle, UK funky jne. Harva tekib tuju mängida ka trap’i või juustusemat ning straight in your face trummi ja bassi. Üldiselt proovin DJna mitmekesine olla ja mitte kindlatesse žanritesse kiinduda.

Eredaimad mängumälestused: Väga hästi on mul meeles back-to-back-sett enda vennaga demoClubi sulgemispeol. See koosnes peamiselt 2010ndate trap’i-klassikutest, kuid saal oli rahvast täis ja energia erakordselt hea – oli väga lõbus. Mäletan, et esimene lugu, mida mängisin, oli Chief Keefi „I Don’t Like”, mis paneb mind tagantjärele veidi naerma, kuid see tõmbas siiski rahva hästi käima. Palju häid mälestusi on ka enda korraldatud puhta kräu pidudelt. Näiteks veebruaris toimunud Genialistide Klubi peol oli väga äge mängida peasaalis, kus katsetasime 360-kraadist lava või niinimetatud Boiler Roomi varianti ja panime palju rõhku valgustusele. Alati on tore mängida peol, kus produktsioon on kõrgel tasemel.

Lugu, mida mängiksin oma parima sõbra pulmas: Bladee & Mechatok „Rainbow”

Koht, kus tahaksin kindlasti mängida: Praegu mul spetsiifilisi kohti välja tuua pole. Pigem hubane keskkond, kus on võimas helisüsteem, hea valgustus ja rahvas, kes on tulnud end muusikaga välja elama. Väga häirib, kui keegi tantsuplatsil liiga palju filmib või jutustab. Kui sellest saaks lahti, oleks saalis palju mõnusam meeleolu.

Guilty pleasure: Ei tunne piinlikkust millegi üle, kuulan kõike julgelt.

Alt üles vaatan…: Muusikutele, kes teevad asja kirega, ja DJdele, kelle muusikakollektsioon on nii lai ja kvaliteetne, et oled iga kord nende setti kuulates lugudevalikust hämmingus. Tehnilise poole pealt kummardus ka nendele, kes suudavad vaevata vinüülidega mängida.

Viis klassikut:

Double 99 „RipGroove”
LTJ Bukem „Atlantis (I Need You)”
Orbital „Chime”
The Prodigy „Breathe”
Megadeth „Lucretia”

Viis hetkekummitajat:

Xeno & Oaklander „Magic of the Manifold” 
San Hani „Lootus”
Ecco2k & Bladee „Amygdala” 
Kanye West „RoboCop” 
Pantera „Walk” 

Tehnilist: Mängin enamiku ajast vähemalt kolme CDJga, et saaksin loovalt miksida. Olen hakanud lisama CDJde kõrvale vinüülimängijaid, kuid seda ainult siis, kui mängin techno’t, elektrot ja house’i. Seda seepärast, et paljud mainitud žanrite plaadifirmad hoiavad vinyl-only-kultuuri ja kahjuks ei anna laule digitaalselt välja.

Lõppsõna: Miksteip sisaldab lähiajal nauditud house’i-, techno– ja elektrolugusid. Juunikuus võite näha mind 30.06. Valga Glow’l ja 14.06. Paavli Kultuurivabrikus sarnast kraami mängimas. Loodan, et naudite! 

Kuula lisaks DJ Type 1 SoundCloudist