MTÜ Loomus ja Eesti Vegan Selts viivad Tammsaare pargi ja Draamateatri vahelisel haljasalal täna, 22. augustil kell 14:30–18:30 läbi suure taimsete piimade tutvustusürituse, kus saab tasuta maitsta erinevaid taimseid piimaalternatiive ning kaubanduses leiduvate võimaluste kohta rohkem teada saada.

Mandli-, soja- ja kaerapiimad. Foto: cakeinvasion.de

Mandli-, soja- ja kaerapiimad. Foto: cakeinvasion.de

22. august on kuulutatud Rahvusvaheliseks taimse piima päevaks, eesmärgiga tutvustada taimseid piimajooke ja hõlbustada loomsetele piimatoodetele taimsete alternatiivide leidmist. Viimastel aastatel on taimsed piimad muutunud lääneriikides aina populaarsemaks ning paljud inimesed on otsustanud loomsed piimatooted taimsete vastu välja vahetada.

„Ka Eestis on viimastel aastatel taimsed piimad üha populaarsemaks ja kättesaadavamaks muutunud. Tänu teadlikkuse tõusule ja kaubandusvõrgu täienenud võimalustele on tarbijatel üha lihtsam loobuda problemaatilise piimatööstuse toetamisest ning teha valik tervislike taimsete alternatiivide kasuks,” kirjeldab Loomuse esindaja ja ürituse peakorraldaja Anita Jürson.

Taimse piima eelised

Taimseid piimaalternatiive – soja-, mandli-, kaera- ja riisipiimasid – eelistatakse loomsele piimale peamiselt kolmel põhjusel.

Traditsiooniline piimatootmine panustab tugevalt kasvuhoonegaaside tekkesse, mis omakorda soodustab kliima soojenemist ja globaalset keskkonnakriisi. Loomatööstus on üks suurimaid saastajaid ning elupaikade ja liigirikkuse hävitajaid. Loomatööstus on ka üheks peamiseks kliimamuutuste põhjuseks, edendades oma mõju poolest transpordi- ja kütusesektorit.

Lisaks ökoloogilise jalajälje vähendamisele on oluliseks teguriks ka toitumisteadlaste kinnitus, et loomset piima tarbimata saab inimene menüüst kätte vajalikud toitained, nagu näiteks kaltsiumi, D-vitamiini ja vajaliku valgukoguse. Võrreldes lehmapiima enim levinud rikastatud sojapiimaga, on sojapiimal mitmeid eeliseid. 100 ml kohta sisaldab sojapiim umbes 40 kcal, sama palju valku ja kaltsiumit ning rohkem D-vitamiini kui lehmapiim.

Kolmas laialt levinud põhjus loomsete piimatoodete vältimiseks on piimalehmade elutingimused ja kannatused, mis käivad paratamatult nüüdisaegse piimatööstusega käsikäes. Piimalehmad, kes on intelligentsed, tundlikud ja uudishimulikud loomad, elavad oma lühikese elu väga stressirikastes tingimustes. Nagu kõik teisedki imetajad, peavad lehmad emapiima tootmiseks tiined olema. Piimalehmade elu möödub seega pidevas tiinuse seisundis, mis saavutatakse läbi regulaarse sundseemendamise, põhjustades loomadele füüsilist ebamugavust ja psühholoogilist stressi.

Tutvustusüritusel jagatakse ka taimse toitumise ja taimsete piimade teemalisi infomaterjale. Üritus on kõigile huvilistele tasuta.